Wyspy Kanaryjskie specjalizują się w uprawie ziemniaków. Mają różna gatunki ziemniaków i są one bardzo smaczne. Kuchnia Guanczów jest biedna i prosta, a ziemniaki stanowią tutaj podstawę dań. Małe, okrągłe zimniaczki, w słonej pomarszczonej skórce są najbardziej znanym tapas w restauracjach kanaryjskich (papas arrugadas z sosami mojos).
Ziemniaczki te, to nic innego, jak nasze ziemniaczki w mundurkach, tylko że kanaryjskie papas maja bardzo słoną skórkę. Dla mnie troszkę za słoną, więc gdy gotuję papas arrugadas wsypuję znacznie mniej soli.
Ziemniaczki te, to nic innego, jak nasze ziemniaczki w mundurkach, tylko że kanaryjskie papas maja bardzo słoną skórkę. Dla mnie troszkę za słoną, więc gdy gotuję papas arrugadas wsypuję znacznie mniej soli.
½ filiżanki soli morskiej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w skórce należy dobrze umyć. Należy usunąć oczka.
Następnie ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy je wodą, tak aby były tylko zakryte.
Dodajemy sól i gotujemy ok. 20 min, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie wylewamy nadmiar wody i dalej gotujemy na małym ogniu, do momentu kiedy cała woda odparuje, a ziemniaki zaczną się marszczyć i będą pokryte warstwą soli.
Przekładamy na półmisek.
Podawać można je jako tapas z sosami np. czerwonym mojo.
Mogą być też doskonałym uzupełnieniem dania głównego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz