½ l oliwy z oliwek
5 szt ziemniaków
½ cebuli
3 ząbki czosnku
5 jaj
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnie wlać olej i smażyć na nim ziemniaki, do momentu aż będą miękkie. Dodać cebule i czosnek.
W misce ubić jajka z solą i pieprzem, a następnie dodać do nich ziemniaki z patelni, pozostawiając resztę oleju na patelni.
Ziemniaki delikatnie wymieszać z jajkami. Ziemniaki muszą być całkowicie pokryte jajkami. Ziemniaki z jajkami wylać do gorącego oleju. Gotować na małym ogniu aż mieszanina się zetnie.
Gdy nie będzie już płynna, należy ją obrócić na drugą stronę. W tym celu kładziemy talerz na patelni i odwracamy patelnie. Podlewamy odrobinę oliwy. Następnie zsuwamy delikatnie omlet z talerza z powrotem na patelnie. Pozostawiamy jeszcze przez chwilę, by się przyrumieniło z drugiej strony.
Omlet przekładamy na talerz i kroimy w kliny.
Uwagi! Zdecydowanie namawiam do używania patelni o prostych, bocznych ścianach i prostej przykrywki. Można z talerzem, ale jest trudniej. Uważać trzeba żeby nie było za dużo oleju, bo wtedy możemy się poparzyć. Jeśli góra się nie chce ściąć, a dół już jest gotowy, można na chwilkę wstawić patelnie pod górna grzałkę w piekarniku i gdy się zetnie dopiero przełożyć.
Można wzbogacić omlet np. o kiełbaskę albo inne przyprawy, według własnego uznania.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnie wlać olej i smażyć na nim ziemniaki, do momentu aż będą miękkie. Dodać cebule i czosnek.
W misce ubić jajka z solą i pieprzem, a następnie dodać do nich ziemniaki z patelni, pozostawiając resztę oleju na patelni.
Ziemniaki delikatnie wymieszać z jajkami. Ziemniaki muszą być całkowicie pokryte jajkami. Ziemniaki z jajkami wylać do gorącego oleju. Gotować na małym ogniu aż mieszanina się zetnie.
Gdy nie będzie już płynna, należy ją obrócić na drugą stronę. W tym celu kładziemy talerz na patelni i odwracamy patelnie. Podlewamy odrobinę oliwy. Następnie zsuwamy delikatnie omlet z talerza z powrotem na patelnie. Pozostawiamy jeszcze przez chwilę, by się przyrumieniło z drugiej strony.
Omlet przekładamy na talerz i kroimy w kliny.
Uwagi! Zdecydowanie namawiam do używania patelni o prostych, bocznych ścianach i prostej przykrywki. Można z talerzem, ale jest trudniej. Uważać trzeba żeby nie było za dużo oleju, bo wtedy możemy się poparzyć. Jeśli góra się nie chce ściąć, a dół już jest gotowy, można na chwilkę wstawić patelnie pod górna grzałkę w piekarniku i gdy się zetnie dopiero przełożyć.
Można wzbogacić omlet np. o kiełbaskę albo inne przyprawy, według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz