niedziela, 3 marca 2013

HALLACA


.

Halaca, to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa w Wenezueli. Jedna z teorii Hallaci właśnie mówi, że niewolnicy zbierali resztki jedzenia ze stołu bogatych panów, zawijali wszystko razem w liście bananowca i gotowali w wodzie
Inna teoria mówi, że wywodzi się od meksykańskiej Tamalas.

Składniki hallaca zależą od regionu Wenezueli. W Andach włożyli ciecierzycę. Na Wschodzie są ziemniaki i gotowane jajko. W Caracas dokładają migdały i śliwki. W Llanos do gulaszu dokładają pomidory. Zaś w Gujanie robią hallace z ryby.
Ja się śmieję i mówię " resztki tygodnia wymieszane i zawinięte w liście" Ale smaczne, choć wygląda mało apetycznie.

1/2 opakowania żółtej mąki kukurydzianej
1 kg piersi z kurczaka (lub  mięsa z kurczaka, mięsa wieprzowego, albo ich kombinacja)
1/4 kg ziemniaków.
po 1/4 kg  ciecierzycy, oliwek, kaparów, rodzynek,
250 g surowej cebuli i papryki słodkiej.
1/2 słoika salsy 57
1/2 butelki sosu Worcestershire
1/2 słoika marynowanych w musztardowym sosie Picadilly
1/4 litra oleju Ma'iz
1/2 główki czosnku
przyprawa kolorante Annatto.
1 paczka " bijao "lub liści banana. Wcześniej przegotowanych i wysuszonych
sznurek do obwiązania

Sposób przygotowania: (ok 13 hallacas):

Mięso włożyć do garna z wodą dodać sos 57, sos Worcestershire, 1/4 główki rozgniecionego czosnku oraz przyprawę kolorando. Wszystko gotować do miękkości.
 Ziemniaki, cebulę, paprykę o chilli pokroić w drobną kostkę
Na dużej patelni rozgrzać olej razem z przyprawą kolorando, dodać warzywa, sos 57 i  Worcestershire do smaku. Na końcu dodać ziemniaki.
Gdy warzywa na patelni będą miękkie dodać rozdrobnione na włókna mięso. Następnie dołożyć ciecierzycę, oliwki, kapary, rodzynki, i resztę czosnku. Wszystko dobrze wymieszać.
Schłodzić i przechowywać szczelnie przykryte w lodówce lub zamrażarce.
Następnego dnia przygotować ciasto z maki kukurydzianej, wody i odrobiny soli. Składniki mieszać, aż powstanie gładka, zwarta i miękka masa.
Uformować średniej grubości placki z ciasta.Położyć go na bijao lub liściu   Nałożyć sporą porcję przygotowanej mieszanki i przykryć kolejnym plackiem formując z tego kopertę. Bijao lub liść złożyć szczelnie i obwiązać sznurkiem. Obłożyć kilkoma warstwami by woda się nie dostało do środka.
Gotowe Hallaca umieszczamy w garnku na 15 min z gotującą się wodą.
Następnie wyjąć, rozkroić i zjeść.



Brak komentarzy: