Ensaladilla jest jednak smaczną odmianą. I co ważne, szybciej się ją przygotowuje.
Sałatka choć bardzo znana na wyspach nie wywodzi się od Guanczów.
Ensaladilla znana jest również pod nazwą „ Russian salad” lub sałatka Olivier. Prawdopodobnie pochodzi z Rosji, z restauracji Hermitage w Moskwie. Twórcą sałatki był Lucien Olivier.
kilka ziemniaków
2 czerwone papryki ( mogą być ze słoika)
1 puszka groszku i marchewki
1 jajko na twardo
1 puszka tuńczyka
majonez
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować. Następnie już zimne pokroić w kostkę. Do miski włożyć sporą porcję majonezu. Paprykę ze słoika odsączyć i pokroić w kwadraty. Marchewkę z groszkiem odsączyć. Warzywa wrzucić do majonezu i wymieszać. Następnie dodać odsączonego tuńczyka, sól, pieprz i wymieszać. Jajko na twardo pokroić w kostkę i dodać do sałatki, a następnie na koniec dodać ziemniaki i wymieszać wszystko z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz