poniedziałek, 4 marca 2013

ENSALADILLA ( SAŁATKA Z TENERYFY)

Po rozmowie z moją znajomą, która mieszka 22 lata na Teneryfie, postanowiłam przygotować typową dla tych stron sałatkę. Ensaladilla przypomina trochę polską, klasyczną sałatkę jarzynową. Polska sałatka ma bardziej wyrazisty smak i lepiej prezentuje się po zmieszaniu na talerzu.
Ensaladilla jest jednak smaczną odmianą. I co ważne, szybciej się ją przygotowuje. 
Sałatka choć bardzo znana na wyspach nie wywodzi się od Guanczów. 
Ensaladilla znana jest również pod nazwą „ Russian salad” lub sałatka Olivier. Prawdopodobnie pochodzi z Rosji, z restauracji Hermitage w Moskwie. Twórcą sałatki był Lucien Olivier.

kilka ziemniaków
2 czerwone papryki ( mogą być ze słoika)
1 puszka groszku i marchewki
1 jajko na twardo
1 puszka tuńczyka
majonez
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć i ugotować. Następnie już zimne pokroić w kostkę. Do miski włożyć sporą porcję majonezu. Paprykę ze słoika odsączyć i pokroić w kwadraty. Marchewkę z groszkiem odsączyć. Warzywa wrzucić do majonezu i wymieszać. Następnie dodać odsączonego tuńczyka, sól, pieprz i wymieszać. Jajko na twardo pokroić w kostkę i dodać do sałatki, a następnie na koniec dodać ziemniaki i wymieszać wszystko z sałatką.


Brak komentarzy: