Churrosto to dodatek do słodkiej kawą lub gorącej, słodkiej czekolady. Przypomina w smaku nasze parzone ciastka smażone na głębokim tłuszczu. Jest chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze jest, gdy jest jeszcze ciepłe.
(12 sztuk)
250 ml wody30 g masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
200 g mąki pszennej
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub czekolada
Sposób przygotowania:
Wodę, masło, sól oraz cukier należy zagrzać do momentu rozpuszczenia się składników w wodzie. Do garnka następnie należy wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą. Mieszamy do momentu, kiedy ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka.
Garnek zdjąć z ognia i dodać do ciasta jedno jajko. Całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko. (Ciasto będzie gęste).
Gdy ciasto będzie gotowe należy je przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
Ciasto wyciskamy prosto do garnka na rozgrzany olej, tworząc długie paski. (Ciasto można odciąć nożyczkami). Olej w garnku rozgrzany powinien być do temperatury ok 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz