Mieszkając na Teneryfie dorada jako pierwsza zagościła na moim talerzu i pokochałam jej smak. Jest delikatna i wilgotna. Ma niewiele ości, które bez trudu się wyjmuje. Nie jest ani za sucha, ani za tłusta. Ma białe mięso o pysznym smaku.
1 spore dorady
1 kg grubej soli (ja obtoczyłam w soli i zawinęłam w folie- stanowczo mniej soli potrzeba)
spryskiwacz do wody (do kwiatów)
pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić, umyć, osuszyć. Nie skrobać, bo cała skóra łatwo odchodzi po upieczeniu razem z solą. Wnętrze brzucha lekko posypać solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego należy wysypać solą na grubość około jednego centymetra a następnie na soli położyć rybę. Rybę przysypujemy równie grubą warstwą soli. Całość mocno zwilżamy wodą przy pomocy spryskiwacza i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ryba o wadze ok 1 kg piecze się około trzydziestu pięciu minut.
Można również zmierzyć ją w najgrubszym miejscu i przyjąć, że na jeden centymetr przypada ok 15- 20 minut.
Gruba warstwa soli tworzy skorupę, która zatrzymuje w rybie cały smak i wilgoć. Po upieczeniu, rybę należy dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i podawać w postaci gorących filetów.
Rybę podaję z papas arugadas i z sosami mojo verde i mojo rojo.
UWAGI:
Do ryby można włożyć warzywa np. korzeń i, natkę pietruszki oraz kilka plasterków cytryny.
Ja jednak lubię samą rybę, ponieważ mogę delektować się jej niezakłóconym smakiem
CIEKAWOSTKI
Dorada jest jedną z najwyżej cenionych ryb morskich w Europie. Była ulubioną rybą starożytnych Rzymian. Zamieszkuje Morza Śródziemne oraz pas wód przybrzeżnych wschodniej części Oceanu Atlantyckiego. Żyje przy skalistym podłożu i w podwodnych łąkach. Dorada poławiana i hodowana jest głównie w Grecji, Turcji, Hiszpanii oraz Włoszech. Również w Polsce staje się coraz bardziej popularna.
Przygotowywana jest najczęściej w postaci pieczonej lub grillowanej. Jest także niezastąpiona jako składnik sushi.
Rybę oczyścić, umyć, osuszyć. Nie skrobać, bo cała skóra łatwo odchodzi po upieczeniu razem z solą. Wnętrze brzucha lekko posypać solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego należy wysypać solą na grubość około jednego centymetra a następnie na soli położyć rybę. Rybę przysypujemy równie grubą warstwą soli. Całość mocno zwilżamy wodą przy pomocy spryskiwacza i wstawiamy do gorącego piekarnika. Ryba o wadze ok 1 kg piecze się około trzydziestu pięciu minut.
Można również zmierzyć ją w najgrubszym miejscu i przyjąć, że na jeden centymetr przypada ok 15- 20 minut.
Gruba warstwa soli tworzy skorupę, która zatrzymuje w rybie cały smak i wilgoć. Po upieczeniu, rybę należy dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i podawać w postaci gorących filetów.
Rybę podaję z papas arugadas i z sosami mojo verde i mojo rojo.
UWAGI:
Do ryby można włożyć warzywa np. korzeń i, natkę pietruszki oraz kilka plasterków cytryny.
Ja jednak lubię samą rybę, ponieważ mogę delektować się jej niezakłóconym smakiem
CIEKAWOSTKI
Dorada jest jedną z najwyżej cenionych ryb morskich w Europie. Była ulubioną rybą starożytnych Rzymian. Zamieszkuje Morza Śródziemne oraz pas wód przybrzeżnych wschodniej części Oceanu Atlantyckiego. Żyje przy skalistym podłożu i w podwodnych łąkach. Dorada poławiana i hodowana jest głównie w Grecji, Turcji, Hiszpanii oraz Włoszech. Również w Polsce staje się coraz bardziej popularna.
Przygotowywana jest najczęściej w postaci pieczonej lub grillowanej. Jest także niezastąpiona jako składnik sushi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz