czwartek, 28 lutego 2013

SERNIK WIEDEŃSK


1 kg twarogu (ja użyłam Quark 500g z Lidl) 
2 budyń waniliowy ( ja miałam tylko truskawkowy)
8 jajek
125 g miękkiego masła 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii lub aromatu waniliowego
1 szklanka cukru
ewentualnie bakalie wg uznania

Sposób wykonania:

Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo trzeba dodać twaróg, miękkie masło, budyń zmieszany z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
Tortownicę należy wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą lub mąką. Sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik można  posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy: