8 jajek
125 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii lub aromatu waniliowego
1 szklanka cukru
ewentualnie bakalie wg uznania
Sposób wykonania:
1 laska wanilii lub aromatu waniliowego
1 szklanka cukru
ewentualnie bakalie wg uznania
Sposób wykonania:
Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo trzeba dodać twaróg, miękkie masło, budyń zmieszany z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową. Tortownicę należy wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą lub mąką. Sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz