czwartek, 31 lipca 2014

SAŁATKA Z MAKRELĄ

 Sałatka z makreli jest znana wszystkim. U mnie na stole również często gości.Niestety najczęściej w postaci wędzonej, bo taką najłatwiej dostać w naszych sklepach.
Świeża makrela należy do jednych z najzdrowszych ryb. Ta morska, tłusta ryba ma duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kwasy
te wspomagają pracę mózgu i obniżają cholesterol.
Kolejny pierwiastek, którego jest dużo to selen, który ma ogromny wpływ na naszą odporność, chroni on czerwone krwinki ibł. komórkowe. Pozytywnie wpływa na pracę serca i reguluje poziom hormonów tarczycy.
Bogata jest w witaminy z grupy B, wit. A, E, D, wapń oraz fosfor, cynk oraz miedź.
Uwaga! nie mogą jej jeść jednak osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego, ze względu na obecność puryny. A także osoby ze skłonnością do alergii, gdyż makrela jest rybą mocno uczulająca
.

1 wędzona makrela
2-3 ogórki konserwowe lub małosolne
1/2 słodkiej cebuli
3-4 jajka
majonez
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makrelę oczyścić i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Ogórek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę białka, a żółtka pokruszyć dekoracyjnie na wierzchu.
Składniki wymieszać razem z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować można dodatkowo kiełkami rzodkiewki lub szczypiorkiem.

Brak komentarzy: