Dokładnie sałatka ta nazywa się Caprese i pochodzi ona z Kampanii na południu Włoch. Poukładane na przemian pomidory z serem posypane grubo mielonym pieprzem i polane oliwą z oliwek mają odzwierciedlić włoską flagę.
Pomidory zwłaszcza te z Włoch dojrzewające na słońcu są pyszne. To że są zdrowe, to też każdy wie.
Mozzarella zaś jest serem pochodzącym z południowych Włoch z miasta Aversa. Ser ten produkowany jest ze świeżego mleka bawolic ( Bubalus bubalis) lub ewentualnie z mleka krowiego. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lazanii, sałatki caprese i pizzy. Ser ten po roztopieni jest dobrze ciągliwy.
1 mozzarella w kulce,
1 opak pomidorów koktajlowych (lub 2-3 normalne pomidory)
kilka listków świeżej bazylii
4 łyżki wody,
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, czosnek w proszku, oregano,bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i przekroić na połowę. Mozzarellę pokroić w kostkę. Ser i pomidorki przełożyć do miski i delikatnie przemieszać. Z wody, oliwy i przypraw przygotować sos. Gotowym sosem polać sałatkę. Posypać świeżymi listkami bazylii.
4 łyżki wody,
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, czosnek w proszku, oregano,bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć i przekroić na połowę. Mozzarellę pokroić w kostkę. Ser i pomidorki przełożyć do miski i delikatnie przemieszać. Z wody, oliwy i przypraw przygotować sos. Gotowym sosem polać sałatkę. Posypać świeżymi listkami bazylii.
Uwaga! Można też pomidory zwykłe i ser pokroić w plasterki i ułożyć na przemian na talerzu. Na koniec polać sosem i udekorować świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz