Prosta, znana wszystkim i przepyszna mizeria. Zwłaszcza w okresie gdy zaczyna się sezon na ogórki z gruntu, mizeria gości często na moim stole. Może ogórki nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, ale ich smak kojarzy mi się zawsze z latem i słońcem. Pasuje i na śniadanie do kanapek i na obiad do mięsa. Ale cudowne połączenie stanowi z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.
Uwielbiam te smaki.
1/2 kg ogórków gruntowych (lub szklarniowych)
ok 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny (octu winnego)
sól, pieprz
ok 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny (octu winnego)
sól, pieprz
koperek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ogórki myję, obieram ze skórki i kroję w cienkie plasterki. Przekładam pokrojone ogórki do miski, dodaję śmietanę i mieszam. Doprawiam do smaku cukrem, octem winnym, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam. Wstawiam do lodówki na ok. 15 minut. Mizerię podaję schłodzoną jako dodatek do ziemniaków i mięsa (lub jajka sadzonego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz