Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
poniedziałek, 19 maja 2014
KALAREPKA
Wiosną i latem ze sklepowych półek uśmiecha się do nas kalarepa. Jest to pyszna, nietucząca i zdrowa przekąska.
Znana była już w starożytnym Rzymie. Do Polski dotarła jednak dopiero w XIX w.
Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Znane są dwa rodzaje: zielonej i fioletowej ( w środku jest biała). Głównie uprawiane są odmiany wczesnowiosenna i letnia, ale jest również odmiana zimowa.
Jadalna jest przerośnięta, zgrubiała łodyga (tzw. jabłko) i młode listki, które mają najwyższą wartość odżywczą.
Odmiana fioletowa jest bardziej wyrazista w smaku.
Kupując kalarepę w sklepie należy wybierać te z zielonymi, świeżymi liśćmi oraz z twardą bulwą. Możemy przetrzymywać ją w lodówce do 5 dniu.
Możemy ją bez problemu zamrozić.
Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, C i K, beta-karoten, sole mineralne ( wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, potas, mangan, miedź, chlor, jod), kwasy (pantotenowy, foliowy, szczawianowy, nikotynowy) oraz przeciwutleniacze.
Jak się okazuje jedna średnia kalarepa potrafi dostarczyć nam dzienną porcję wit C.
Korzystnie wpływa na kondycję naszego wzroku dzięki luteinie 9 zalecana w profilaktyce zaćmy)
Wspomaga układ trawienny i pracę jelit. Przyspiesza wydzielanie żółci. Stosuje się ją w leczeniu zaparć.
Usuwa toksyny i wolne rodniki z organizmu. Ma działanie antynowotworowe.
Nie jest alergenna, dlatego polecana jest małych dzieci i alergików.
Nie posiada dużo kalorii i wolno podnosi poziom cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą po nią sięgnąć osoby chore na cukrzycę, hipoglikemię, miażdżycę i osoby na diecie.
Zawiera niewiele cholesterolu.
Spożycie: najbardziej wartościowa jest jedzona na surowo. Bulwę jemy jak np. jabłko ( skórkę należy obrać). Listki wykorzystujemy do sałatek.
Sok z kalarepy pomaga przy zatrzymaniu krwotoków z nosa.
UWAGA! osoby chore na kamicę nerkową powinny unikać jedzenia kalarepy ze względu na obecność szczawianów. Również osoby z chorobą wrzodową, z zapaleniem błony śluzowej żołądka i innymi chorobami przewodu pokarmowego nie powinny spożywać kalarepy, bowiem posiada substancje drażniące śluzówkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz