Kolejna potrawa kuchni hiszpańskiej. Jednogarnkowa, zdrowa i syta. Ja lubię takie jedzenie, tak więc z ciekawością wypróbowałam ten przepis. Nie jest to wykwintna potrawa eleganckich salonów, ale na prawdę jest smaczna, lekkostrawna i dietetyczna
500 g ciecierzycy
300 g szpinaku
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 kawałek chleba
1 łyżka papryki
2 dojrzałe pomidory
sól, pieprz, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie nalewamy czystej wody i odstawiamy na noc.
Kolejnego dnia zmieniamy wodę w ciecierzycy. Doprawiamy solą, wkładamy liść laurowy, wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i gotujemy przez ok 35 min, aż ciecierzyca zmięknie. Przed końcem dodajemy umyty i drobno posiekany szpinak. Jeszcze chwilę gotujemy razem.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy razem z pokruszonym chlebem na patelni z olejem. Chleb zdejmujemy, a na tej samej patelnie podsmażamy pomidory, które wcześniej umyliśmy, obraliśmy ze skórki i pokroiliśmy na drobną kostkę. Gdy pomidory się rozpadną dodajemy do ciecierzycy i szpinaku. Wszystko razem jeszcze chwilę należy gotować. Doprawić do smaku. Przed nalaniem na talerz dokładamy chleb z czosnkiem.
Potrawę podajmy gorącą z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz