poniedziałek, 9 grudnia 2013

SOS BESZAMELOWY

Sos beszamelowy, doskonały nie tylko do lazanii i past. W spaniele smakują mięsa i warzywa zapiekane pod białą kołderką. A pizza z sosem beszamelowym i świeżymi pomidorami oraz bazylią usatysfakcjonuje konesera i zadziwi go swoim smakiem.

2 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
soli, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

W garnuszku roztapiamy masło, dokładamy do niego ok 2 - 3 łyżek mąki i podsmażamy przez chwilkę. Następnie dolewamy ciepłe mleko (to ważne by mleko było ciepłe, gdyż wtedy nie zrobią nam się kluchy) i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Mieszamy do momentu, kiedy sos będzie gładki i gęsty.
W zależności od długości podsmażania mąki uzyskamy różne kolory i intensywność smaku naszego sosu 

Brak komentarzy: