Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
niedziela, 15 grudnia 2013
LANE KLUSKI
Lane kluski - wspomnienia z dzieciństwa. Teraz sama robię dla mojej córeczki. Łatwe, pyszne, a do tego i zdrowsze od kupionego makaronu.
1 jajko
ok 3 łyżek mąki
sól
Sposób przygotowania:
Jajko wbijamy do kubka i mieszamy ze szczyptą soli i mąką. Mieszamy dokładnie do chwili, kiedy ciasto jest gładkie i nie ma grudek. Jeśli jest za gęste można dolać odrobinę wody. Ciasto musi być dość gęste, ale nadal lejące. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, lub trochę rosołu. Za pomocą widelca delikatnie nalewamy ciasto na gotującą się wodę. Kluseczki chwilę jeszcze gotujemy po wypłynięciu. Gotowe kluski odcedzamy łyżką cedzakową, nakładamy na talerz i zalewamy zupą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz