niedziela, 15 grudnia 2013

LANE KLUSKI


Lane kluski - wspomnienia z dzieciństwa. Teraz sama robię dla mojej córeczki. Łatwe, pyszne, a do tego i zdrowsze od kupionego makaronu.

1 jajko
ok 3 łyżek mąki
sól

Sposób przygotowania:

Jajko wbijamy do kubka i  mieszamy ze szczyptą soli i mąką. Mieszamy dokładnie do chwili, kiedy ciasto jest gładkie i nie ma grudek. Jeśli jest za gęste można dolać odrobinę wody. Ciasto musi być dość gęste, ale nadal lejące. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, lub trochę rosołu. Za pomocą widelca delikatnie nalewamy ciasto na gotującą się wodę. Kluseczki chwilę jeszcze gotujemy po wypłynięciu. Gotowe kluski odcedzamy łyżką cedzakową, nakładamy na talerz i zalewamy zupą.

Brak komentarzy: