Gotuję z przyjemnością. Bez przymusu. I przede wszystkim, to co lubię. Traktuję gotowanie jak ekscytującą przygodę, a przepisy jak natchnienie.
sobota, 14 grudnia 2013
KREM Z POMIDORÓW
Co tu dużo pisać. Krem z pomidorów jest pychota. I chyba niewiele jest osób, które nie lubią pomidorówki.
2 marchewki
8 pomidorów (ew. pomidory z puszki)
kawałeczek pora
2 szkl wywaru warzywnego ( lub mięsnego, opcjonalnie kostka rosołowa)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz, chili,
bazylia, oregano
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w garnku. Marchewki, por i paprykę myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i prużymy. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dokładamy do garnka. Po chwili dolewamy wywar i wszystko gotujemy ok 30 min do miękkości. Po tym czasie rozdrabniamy warzywa blenderem na gładki krem. Doprawiamy zupę według gustu przyprawami i ziołami.
Podaję z grzankami, chlebem lub ravioli z serem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz