Jaką by tu zupę zrobić, jak w lodówce tylko marchewka. A do tego, jeden z domowników narzeka na brzuch. Powiadają, że marchwianka jest dobra przy problemach żołądkowych. Tego osobiście nigdy nie testowałam, bo w domu mama nie gotowała mi marchwianki.
Ja jednak zaczęłam gotować marchwiankę, ponieważ jest pyszna.
5 marchewek
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
ok 3 szkl wywaru ( ew. 3 szkl. wody + kostka rosołowa Knorr)
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz, curry, chili
Sposób przygotowania:
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozpuszczamy masło. Gdy masło jest gorące dokładamy marchewkę i czosnek. Warzywa prużymy przez kilka minut, następnie dolewamy wywar, dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 - 20 min, aż marchewka będzie miękka. Zupę rozdrabniamy blenderem na gładki, aksamitny krem. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z grzankami.
Uwagi! Można dodać również kawałeczek pora, albo ziemniaka ( ziemniak mocniej zagęści zupę)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz