Był Halloween, więc oprócz potraw z dyni dla mnie i męża, musiały być również racuszki dyniowe.
Córcia zażyczyła sobie z jabłkiem. Ja jednak posiadałam już gotowe puree z dyni i nie mogłam się powstrzymać by połączyć dwie koncepcje. Racuszki wyszły pysznie.
Córcia zażyczyła sobie z jabłkiem. Ja jednak posiadałam już gotowe puree z dyni i nie mogłam się powstrzymać by połączyć dwie koncepcje. Racuszki wyszły pysznie.
1 kwaskowe jabłko
1/4 kostki masła
ok 1- 1,5 szklanka mąki
4 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Żółtka rozdzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać miękkie masło oraz miód i dalej ucierać. Do masy z żółtek dodajemy puree z dyni i starte na tarce jabłko.
1/4 kostki masła
ok 1- 1,5 szklanka mąki
4 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Żółtka rozdzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać miękkie masło oraz miód i dalej ucierać. Do masy z żółtek dodajemy puree z dyni i starte na tarce jabłko.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
Białka z mąką dodajemy do drugiej masy i razem delikatnie mieszamy, by obie masy się zmieszały. Smażymy racuszki na złoty kolor, na patelni z rozgrzanym olejem
Białka z mąką dodajemy do drugiej masy i razem delikatnie mieszamy, by obie masy się zmieszały. Smażymy racuszki na złoty kolor, na patelni z rozgrzanym olejem
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz