piątek, 22 listopada 2013

KREM Z BIAŁEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM


Ta zupa powstała całkiem spontanicznie. Kiedyś czytałam gdzieś w gazecie o zupie z czerwonej kapusty z jabłkiem. U mnie lodówka świeci pustkami i gdzieś na dole znalazłam ćwiartkę kapusty i jabłka.  Wywar mam zawsze zamrożony na wszelki wypadek. Postanowiłam poeksperymentować.Warzywa wrzuciłam i ugotowałam zupę. A jabłka postanowiłam zrobić osobno, by w razie co zjeść jako deser. Ale jak się okazało świetnie dopasowały się do zupy. Krem wyszedł pysznie. I nawet maż, który czasem ma dość moich eksperymentów, stwierdził, że zupa jest pyszna.

250 g kapusty
1 cebula
2 ziemniaki
2 jabłka
1 l bulionu z warzyw ( albo z kurczaka)
3 ząbki czosnku
jogurt naturalny
sól, pieprz, imbir, chili, słodka papryka
1 łyżeczka sosu sojowego
oliwa z oliwek
pietruszka lub szczypiorek ( do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i posiekać. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić do niego pokrojone warzywa. Chwilkę udusić dolewając odrobinę wywaru. Po chwili dodać resztę wywaru i gotować aż kapusta zmięknie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy.  
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i gotować do miękkości. Gdy będą miękkie rozdrobnić na gładki krem.
Gdy warzywa w zupie będą miękkie, rozdrobnić wszystko na gładki krem. Dodać połowę musu jabłkowego. Doprawić przyprawami do smaku. Zupę podawać gorącą udekorowaną musem z jabłkiem zmieszanym z łyżką śmietany. Zupę można przyozdobić dodatkowo szczypiorkiem, albo orzeszkami pinii.


Brak komentarzy: