Fenkuły, koper włoski czy koper rzymski to warzywo, którym zajadają się Włosi. Ma lekko anyżowy smak. Koper można jeść na surowo albo gotowany. Mnie koper już dawno ciekawił i zawsze uśmiechał się do mnie na półce w warzywniaku. Do tej pory jednak rezygnowałam, myśląc " nie koper to chyba nie jest dobre. I co ja mam z niego właściwie zrobić". Ciekawość jednak wygrała. Dwa dni leżał w lodówce, aż w końcu zrobiłam go pod beszamelem.
Koper mnie zaskoczył. Kompletnie inaczej sobie wyobrażałam jego smak. Teraz już wiem, że jest pyszny. Razem z mężem zdecydowanie stwierdziliśmy, że zostawiamy fenkuły w naszej kuchni.
3 bulwy kopru włoskiego (fenkuła)
ok 1/4 kostki masła
sól
2 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
soli, pieprz, gałka muszkatołowa
2-3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
soli, pieprz, gałka muszkatołowa
parmezan lub inny ser łatwo topliwy
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Koper włoski myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski z woda i odrobiną soli. Koper moczymy ok 10 min. Po tym czasie koper dokładnie odsączamy z wody. Na patelni roztapiamy masło i dusimy na nim koper przez ok 15 min. W tym czasie w garnuszku przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, dokładamy do niego ok 2 - 3 łyżek mąki i podsmażamy przez chwilkę. Następnie dolewamy ciepłe mleko i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Mieszamy do momentu, kiedy sos będzie gładki i gęsty.
Koper przekładamy do żaroodpornego, albo glinianego naczynia i zalewamy sosem beszamelowym. Na wierz posypujemy startym na tarce serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok 30 min.
Podajemy gorące jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie z dodatkiem świeżego chleba.
W wersji bez sera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz