sobota, 9 listopada 2013

KOPER WŁOSKI ZAPIEKANY POD BESZAMELEM


Fenkuły, koper włoski czy koper rzymski to warzywo, którym zajadają się Włosi. Ma lekko anyżowy smak. Koper można jeść na surowo albo gotowany. Mnie koper już dawno ciekawił i zawsze uśmiechał się do mnie na półce w warzywniaku. Do tej pory jednak rezygnowałam, myśląc " nie koper to chyba nie jest dobre. I co ja mam z niego właściwie zrobić". Ciekawość jednak wygrała. Dwa dni leżał w lodówce, aż w końcu zrobiłam go pod beszamelem.
Koper mnie zaskoczył. Kompletnie inaczej sobie wyobrażałam jego smak. Teraz już wiem, że jest pyszny. Razem z mężem zdecydowanie stwierdziliśmy, że zostawiamy fenkuły w naszej kuchni.

3 bulwy kopru włoskiego (fenkuła)
ok 1/4 kostki masła
sól
2 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
soli, pieprz, gałka muszkatołowa
parmezan lub inny ser łatwo topliwy

Sposób przygotowania:

Koper włoski myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na ćwiartki i przekładamy do miski z woda i odrobiną soli. Koper moczymy ok 10 min. Po tym czasie koper dokładnie odsączamy z wody. Na patelni roztapiamy masło i dusimy na nim koper przez ok 15  min. W tym czasie w garnuszku przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, dokładamy do niego ok 2 - 3 łyżek mąki i podsmażamy przez chwilkę. Następnie dolewamy ciepłe mleko i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Mieszamy do momentu, kiedy sos będzie gładki i gęsty.
Koper przekładamy do żaroodpornego, albo glinianego naczynia i zalewamy sosem beszamelowym. Na wierz posypujemy startym na tarce serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok 30 min.
Podajemy gorące jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie z  dodatkiem świeżego chleba.

W wersji bez sera

Brak komentarzy: