Sok z jabłka i ananasa jest pyszny. Ale w połączeniu z selerem naciowym robi się jeszcze bardziej odżywczy i orzeźwiający.
Seler naciowy ponadto dostarcza dwukrotnie więcej wit. C niż cytrusy. Zawiera również wit. B, E, PP, kwas foliowy, beta karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo.
Seler naciowy ma bardzo dużo wartości odżywczych i prawie w ogóle kalorii. Ma właściwości odchudzające i oczyszczające, tak więc jest nieoceniony w diecie odchudzającej. Zalecany w leczeniu nadciśnienia i w chorobach stawów. Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia. Działa moczopędnie. Polepsza pracę nerek i serca. Działa uspokajająco.
Sok z selera naciowego, połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek jest eliksirem młodości. Pity na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.
2 laski selera naciowego
1/2 szkl soku jabłkowego
1 plasterek ananasa
Sposób przygotowania:
Seler umyć, pociąć na mniejsze kawałki. Sok z jabłek wycisnąć w soku wirówce lub użyć jednodniowego z butelki. Plasterek ananasa pokroić. Wszystkie składniki razem rozdrobnić blenderem na gładki mus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz