2 porcje świeżych pierścionków z kalmarów (mogą być mrożone)
mąka do obtoczenia
oliwa z oliwek
sól, papryka
natka pietruszki
cytryna
Sposób przygotowania:
Pierścionki kalmarów opłukujemy pod wodą i następnie lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Mąkę mieszamy z łyżeczką papryki i szczyptą soli. Kalmary obtaczamy w mące i smażymy na głębokiej oliwie na złoty kolor. Usmażone krążki wykładamy na ręcznik papierowy. by obciekły z tłuszczu. Przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia.
Sposób przygotowania:
Pierścionki kalmarów opłukujemy pod wodą i następnie lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Mąkę mieszamy z łyżeczką papryki i szczyptą soli. Kalmary obtaczamy w mące i smażymy na głębokiej oliwie na złoty kolor. Usmażone krążki wykładamy na ręcznik papierowy. by obciekły z tłuszczu. Przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz