wtorek, 22 października 2013

PUCHERO DE CANARIA



Będąc na Teneryfie często słyszałam nazwę puchero. W końcu postanowiłam spróbować i ugotowałam. 
Puchero Canario jest bardzo popularnym posiłkiem na wyspach. Jest to gulasz z mięsa i warzyw, które gotuje się w jednym garnku. Przepisy mogą się różnić od siebie, w zależności od dostępnych składników, które gospodyni posiada w domu.
Bardzo smaczne jedzenie, bo co może być nie dobrego w warzywach i mięsie z zupy. Do tego świetnie nadaje się dla rekonwalescentów i osób na diecie.
Ja bym nazwała to danie "wszystko z zupy".
A z wywaru powstaje kolejne danie pełne witamin i smaków, czyli escaldón de gofio.

250 g mięsa wołowego lub wieprzowego
połowę kurczaka lub np 2 pałki kurczaka
kawałek chorrizo
250 g cieciorki
5-8 ziemniaków
250 g fasolki strączkowej
kawałek dyni
1 mała cukinia
2-3 marchewki
1 batatów
1 kawałek białej kapusty
1 kolba kukurydzy
główka czosnku
1 por
1 cebula
1 pomidor
pietruszka
oliwa z oliwek
liść laurowy
sól, pieprz,papryka, mięta, szafran

Sposób przygotowania:

Cieciorkę należy wypłukać i namoczyć przez noc, żeby stała się miękka ( jeśli mamy gotową w słoiku dodajemy ją razem z ostatnią partią warzyw).
Cebulę obieramy i siekamy drobno. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej z oliwek i przesmażamy na nim cebulę, pomidor i odrobinę posiekanej pietruszki. Po chwili dodajemy do pełnego garnka wody. Wkładamy mięso i cieciorkę. Wszystko razem gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Następnie, nie odstawiając z ognia, dodajemy umyte, pokrojone i jeśli trzeba obrane warzywa: fasolkę, cukinię, kapustę, por, kukurydzę oraz marchew. Chwilę gotujemy i zanim warzywa będą miękkie dodajemy ziemniaki, bataty i dynię. Również umyte, obrane i pokrojone na kawałki. Wszystko gotujemy razem. Doprawiamy solę, pieprzem i szafranem.
Gdy już warzywa są miękkie odstawiamy i wyjmujemy mięso i warzywa. Wywar zostawiamy.

Warzywa okraszamy czosnkiem posiekanym i przesmażonym na maśle.

UWAGI! Wywar jest pyszny i świetnie nadaje się na przygotowanie zupy.
Jeśli zostaną wam warzywa to po prostu rozdrobnić je należy blenderem, dodać szklankę wywaru i doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, chili. Powstawianie pyszna zupa krem z warzyw.



Brak komentarzy: