Puchero Canario jest bardzo popularnym posiłkiem na wyspach. Jest to gulasz z mięsa i warzyw, które gotuje się w jednym garnku. Przepisy mogą się różnić od siebie, w zależności od dostępnych składników, które gospodyni posiada w domu.
Bardzo smaczne jedzenie, bo co może być nie dobrego w warzywach i mięsie z zupy. Do tego świetnie nadaje się dla rekonwalescentów i osób na diecie.
Ja bym nazwała to danie "wszystko z zupy".
A z wywaru powstaje kolejne danie pełne witamin i smaków, czyli escaldón de gofio.
250 g mięsa wołowego lub wieprzowego
połowę kurczaka lub np 2 pałki kurczaka
kawałek chorrizo
kawałek chorrizo
250 g cieciorki
5-8 ziemniaków
250 g fasolki strączkowej
kawałek dyni
1 mała cukinia
2-3 marchewki
1 batatów
1
kawałek białej kapusty
1
kolba kukurydzy
główka
czosnku
1
por
1
cebula
1
pomidor
pietruszka
oliwa z oliwek
liść laurowy
liść laurowy
sól, pieprz,papryka, mięta, szafran
Sposób przygotowania:
Cieciorkę
należy wypłukać i namoczyć przez noc, żeby stała się miękka (
jeśli mamy gotową w słoiku dodajemy ją razem z ostatnią partią
warzyw).
Cebulę
obieramy i siekamy drobno. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. W
garnku rozgrzewamy olej z oliwek i przesmażamy na nim cebulę,
pomidor i odrobinę posiekanej pietruszki. Po chwili dodajemy do
pełnego garnka wody. Wkładamy mięso i cieciorkę. Wszystko razem
gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Następnie,
nie odstawiając z ognia, dodajemy umyte, pokrojone i jeśli trzeba
obrane warzywa: fasolkę, cukinię, kapustę, por, kukurydzę oraz
marchew. Chwilę gotujemy i zanim warzywa będą miękkie dodajemy
ziemniaki, bataty i dynię. Również umyte, obrane i pokrojone na
kawałki. Wszystko gotujemy razem. Doprawiamy solę, pieprzem i
szafranem.
Gdy
już warzywa są miękkie odstawiamy i wyjmujemy mięso i warzywa.
Wywar zostawiamy.
Warzywa
okraszamy czosnkiem posiekanym i przesmażonym na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz