środa, 23 października 2013

PIKANTNE SKRZYDEŁKA KURCZAKA


12  skrzydełek z kurczaka
2-3 łyżki miodu
3 łyżek soku z cytryny
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
4 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru ( może być mielony)
1- 2 łyżeczki chili
sól

Sposób przygotowania:

Skrzydełka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
W kubeczku mieszamy miód, sok z cytryny, olej i sos sojowy. Do sosu wyciskamy przez praskę czosnek i świeży imbir oraz dodajemy chili. Przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwie i smażymy skrzydełka na złoty kolor. Możemy również skrzydełka upiec w piekarniku, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą.



Brak komentarzy: