wtorek, 22 października 2013

OPUNCJA FIGOWA

Opuncja jest owocem egzotycznym. Jest mało znana w wielu krajach. Jest to jednak pyszny owoc o wielu właściwościach odżywczych i leczniczych.

Owoc ten ma wiele witamin (A, C, B2, B6), węglowodanów i mikroelementów (fosfor, wapno,potas,magnez, sód) a także przeciwutleniacze, proteiny i błonnik. Za to nie posiada tłuszczu i ma bardzo mało kalorii. I pomimo, że jest bardzo słodki, osoby z cukrzycą bardzo dobrze tolerują ten owoc.

Opuncja reguluje trawienie, obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Pomaga w eliminacji płynów ustrojowych oraz kontroluje poziom cukru we krwi. Opuncja jest więc pomocna w leczeniu chorób takich jak: zapalenie stawów i cukrzyca. Dzięki przeciwutleniaczom, które posiada pomaga zapobiec chorobom nowotworowym.
Poprawia zdrowie serca oraz zapobiega osteoporozie. Łagodzi ból przy chorobach płuc i ból z powodu niewielkich owrzodzeń żołądka.
Owoc ten również w leczeniu biegunki.

Opuncja może być jedzona świeża lub w formie przetworów: dżemów, galaretek, deserów i sałatek.
Owoc ten wykorzystuje się również do produkcji produktów kosmetycznych: szamponów, kremów i żeli.

Naprawdę warto spróbować tego owocu,  jest nie tylko zdrowe i pożywne, ale bardzo smaczny i bajecznie słodki. Jadalne są również zielone części kaktusa, zwane klockami. Można je jeść surowe, albo przetworzone np z grilla, smażone, gotowane lub w sałatce.





Brak komentarzy: