Mango zwane "owocem młodości" jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie.
Owoc ten zawiera witaminy ( C, z grupy B, A i E), mikroelementy ( miedź, potas, magnez), a także jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, beta karotenu i błonnika pokarmowego.
Mango łagodzi stany zapalne, zapobiega przed rozwojem nowotworów, a także spowalnia wzrost komórek nowotworowych ( szczególnie raka piersi i okrężnicy). Wzmacniają system odpornościowy i nerwowy. Polecana dla osób osłabionych i rekonwalescentów.
Bardzo korzystnie wpływają na wygląd skóry i zdrowie oczu. Beta karoten chroni przed promieniowaniem UV. Enzymy zawarte w dojrzałym owocu mango wspomagają trawienie białek. Wspomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Owoc ten najlepiej smakuje świeży. Wykorzystuje się go do robienia przetworów, deserów, soków, koktajli. Dodaje się go do dań mięsnych, sałatek, warzyw i innych owoców. W Malezji, Indiach i Tajlandii dodaje się go do curry.
Musimy jednak pamiętać, ze jak większość owoców tropikalnych zawiera sporo cukrów prostych. Diabetycy musza cieszyć się smakiem mango w ograniczonych ilościach.
Mango wykorzystuje się w kosmetyce:
Peeling z mango charakteryzuje się dużymi właściwości przeciwzapalne, zaś masło przygotowane z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
W medycynie:
Stosuje się napary z kwiatów mango w celu leczeniu biegunki i zakażeń dróg moczowych.
Kora drzewa mango działa przeciwbólowo w przypadku reumatyzmu.
Zaś miąższ z surowego owocu posiada właściwości chłodzące i stosowany się go w przypadku przegrzania organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz