piątek, 27 września 2013

KREM Z KAPUSTĄ I KUKURYDZĄ


1 ½ l wywaru z warzyw ( lub z kostki warzywnej)
2-4 szt kolby kukurydzy ( może być już gotowa, kupiona w paczce)
4 szt ziemniaków
½ małej główki białej kapusty
2 szt średnich pomidorów
½ cebuli
3 łyżki masła
½ filiżanki śmietany ( niekoniecznie)
pieprz, sól, oregano, bazylią, chili i curry

Sposób przygotowana:

Jeśli nie mamy wywaru z warzyw, przygotowujemy wywar z kostki Knorr.
Z wody i kostek Bulionu na włoszczyźnie Knorr przygotuj wywar.
Kukurydzę jeśli jest surowa obgotowujemy w wodzie z solą i studzimy. Jeśli mamy już obgotowaną od razu obkrawamy ziarna kukurydzy. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę. Kapustę drobno kroimy. Kapustę i ziemniaki dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pomidor należy sparzyć wrzątkiem, obrać i drobno pokroić. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy pomidory i kukurydzę do zupy.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Masło rozpuszczamy i smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Masło z cebulą dodajemy do zupy. Wszystko doprawić należy solą, pieprzem, chili, oregano, bazylią i curry.
Można zabielić śmietaną.
Na koniec można wszystko rozdrobnić blenderem na gładki krem.



Brak komentarzy: