1 awokado
2 pomarańcza
2 porcje sałaty ( szpinaku lub rukoli)
14 krewetek
1/4 kostki masła
1/4 kostki masła
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
ziarenka słonecznika, sezamu lub pinii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Sałatę opłukujemy i osuszamy. Następnie rozrywamy na strępy. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok. Drugą pomarańcze obieramy, a następnie ostrym nożem wycinamy delikatnie cząstki miąższu z białych błonek.
Krewetki dokładnie opłukujemy, usuwamy głowę i odnóża ( można od razu usunąć również pancerzyk). Czyste krewetki marynujemy w połowie soku z pomarańczy. Awokado obieramy, kroimy na plastry i obficie polewamy sokiem z pomarańczy.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy krewetki, gdy będą już dobre zdejmujemy z patelni do przestygnięcia.
W kubeczku mieszamy miód, z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodać również odrobinę soku z pomarańczy.
Na talerzu układamy porcję sałaty, następnie układamy pomarańczę, krewetki i awokado. Wszystko polewamy sosem i posypujemy wcześniej podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Sposób przygotowania:
Sałatę opłukujemy i osuszamy. Następnie rozrywamy na strępy. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok. Drugą pomarańcze obieramy, a następnie ostrym nożem wycinamy delikatnie cząstki miąższu z białych błonek.
Krewetki dokładnie opłukujemy, usuwamy głowę i odnóża ( można od razu usunąć również pancerzyk). Czyste krewetki marynujemy w połowie soku z pomarańczy. Awokado obieramy, kroimy na plastry i obficie polewamy sokiem z pomarańczy.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy krewetki, gdy będą już dobre zdejmujemy z patelni do przestygnięcia.
W kubeczku mieszamy miód, z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodać również odrobinę soku z pomarańczy.
Na talerzu układamy porcję sałaty, następnie układamy pomarańczę, krewetki i awokado. Wszystko polewamy sosem i posypujemy wcześniej podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz