niedziela, 29 września 2013

KOLEDRA

Kolendra jest warzywem pochodzącym z rejonów Morza Śródziemnego. Wglądem mocno przypomina znaną nam doskonale natkę pietruszki. Ma jednak o wiele bardziej intensywny zapach, a jej liście nadają przyprawą korzenno- ostry posmak.

Uwaga! By kolendra nie utraciła swoich walorów smakowych i zdrowotnych trzeba pamiętać by dodawać ją pod koniec gotowania i nie naraża jej na wysokie temperatury.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Oprócz walorów smakowych, posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Jest bogata w witaminy ( A,C, B1, B2, PP), minerały ( wapń, fosfor, sód, potas, żelazo) oraz antyoksydanty.

Wskazana jest przy anemii (ze względu na witaminy i duże ilości żelaza).

Wspaniale wpływa na skórę, zapobiega starzeniu się organizmu oraz nowotworom ( witaminy, minerały oraz antyoksydanty)

Kolendra wzmacnia nasz system imunologiczny i chroni nas przed infekcjami. Olej z suszonych owoców kolendry pomaga zwalczać zmęczeniem i sennością.

Olejki zawarte w kolendrze posiadają właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Wspaniale odświeżają oddech. Wykorzystuje się ją również w leczeniu pleśniawek w jamie ustnej, w leczeniu egzemy i grzybicy skóry. Witamina C, naturalne antyhistaminy i bioflawonoidy pomagają leczyć alergię.

Redukuje zły cholesterol, przez co ma dobroczynny wpływ dla zdrowia naczyń i serca.

W chorobach reumatycznych i artretycznych, ponieważ pomaga redukować opuchliznę.

W chorobach wątroby, żołądka i jelit, gdyż ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i enzymów. Liście wykorzystywane są w leczeniu biegunki i w diecie u osób z anoreksją.

Brak komentarzy: