Uwaga! By kolendra nie utraciła swoich walorów smakowych i zdrowotnych trzeba pamiętać by dodawać ją pod koniec gotowania i nie naraża jej na wysokie temperatury.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Oprócz walorów smakowych, posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Jest bogata w witaminy ( A,C, B1, B2, PP), minerały ( wapń, fosfor, sód, potas, żelazo) oraz antyoksydanty.
Wskazana jest przy anemii (ze względu na witaminy i duże ilości żelaza).
Wspaniale wpływa na skórę, zapobiega starzeniu się organizmu oraz nowotworom ( witaminy, minerały oraz antyoksydanty)
Kolendra wzmacnia nasz system imunologiczny i chroni nas przed infekcjami. Olej z suszonych owoców kolendry pomaga zwalczać zmęczeniem i sennością.
Olejki zawarte w kolendrze posiadają właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Wspaniale odświeżają oddech. Wykorzystuje się ją również w leczeniu pleśniawek w jamie ustnej, w leczeniu egzemy i grzybicy skóry. Witamina C, naturalne antyhistaminy i bioflawonoidy pomagają leczyć alergię.
Redukuje zły cholesterol, przez co ma dobroczynny wpływ dla zdrowia naczyń i serca.
W chorobach reumatycznych i artretycznych, ponieważ pomaga redukować opuchliznę.
W chorobach wątroby, żołądka i jelit, gdyż ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i enzymów. Liście wykorzystywane są w leczeniu biegunki i w diecie u osób z anoreksją.
Redukuje zły cholesterol, przez co ma dobroczynny wpływ dla zdrowia naczyń i serca.
W chorobach reumatycznych i artretycznych, ponieważ pomaga redukować opuchliznę.
W chorobach wątroby, żołądka i jelit, gdyż ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i enzymów. Liście wykorzystywane są w leczeniu biegunki i w diecie u osób z anoreksją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz