wtorek, 3 września 2013

PAELLA DE MARISCOS ( HISZPAŃSKI RYŻ Z OWOCAMI MORZA)

Słynna hiszpańska paella. Odmian paelli jest tyle ile Hiszpanów. Każdy robi ją trochę inaczej. Znajomy Hiszpan z Walencji ( gdzie robi się słynną paella walencji-ana) tłumaczył mi, że przygotowanie paelli to cały misterny, pełen tajemnic i filozofii proces. W Walencji odbywają się nawet konkursy na najlepszą paellę.
W prawdzie filozofii i tajemnic nie znam,ale postanowiłam przygotować ją sama w domu. Przygotowanie nie zajęło mi pół dnia, ale uważam, że mój ryż z owocami morza wyszedł pysznie.
Proste i pyszne jedzenie, zwłaszcza jak mamy więcej osób przy stole.

( 6 porcji)
1 ½ szkl. ryżu do paelli lub arborio do risotto
½ cebuli
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
1 czerwona papryka
50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
40 dag mrożonych krewetek
½ szkl. mrożonego groszku
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
nitka szafranu lub przyprawę do paelli
1 cytryna
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek należy obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dokładamy suchy ryż i czekamy aż ryż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Następnie do ryżu wlewamy bulion i gotujemy wszystko na małym ogniu, pod przykryciem przez ok 30 min.
Rozmrożone owoce morza przekładamy na miseczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie dodać do ryżu i dalej gotować. Do paelli dodajemy następnie owoce morza, krewetki oraz groszek. Wszystko delikatnie mieszamy i dalej dusimy przez ok 20 minut.
Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem lub przyprawą do paelli. Gotowe masło dodać do ryżu i dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Natkę umyć, osuszyć, posiekać i  posypać paellę przed podaniem. Udekorować ćwiartkami cytryny.
Podaje się ze świeżą bagietką i dobrym winem.



Brak komentarzy: