poniedziałek, 24 czerwca 2013

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE

8 filetów śledziowych ( np Matyjas)
3 lub 4 cebule
2 winne jabłka
1 opakowanie jogurtu greckiego ( lub śmietany 18%)
ziele angielskie, liść laurowy
cukier, ocet, sol i pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka nalewamy 3 szkl wody, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę soli, 1 łyżki octu - zaprawa ma być wyraźnie słodka, kwaśna i słona równocześnie. Gotujemy do wrzenia.
Cebule obieramy,  kroimy w pół talarki i wrzucamy na wrzącą zaprawę. Czekamy by się delikatnie z blanszowała. Gotowa cebule odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki ( jeśli trzeba płuczemy delikatnie, by nie były za słone).
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
Śledzie, cebule i jabłko mieszamy delikatnie razem z jogurtem bałkanskiem. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub jako sałatkę z pieczywem.

Uwaga! Można dodać do sałatki ogórka konserwowego pokrojonego w słupki.

Brak komentarzy: