poniedziałek, 30 grudnia 2013

PIEROGI DROŻDŻOWE


Kiedyś podczas wizyty w Warszawie trafiłam do knajpki, która serwowała pierogi z pieca. Zakochałam się w nich i postanowiłam zrobić w domu. Znalazłam przepis i tak już zostało. Pierogi w tym cieście robiłam już na wiele sposobów. Również z kapustą, ale tylko świeżą, gdyż na Teneryfie ciężko znaleźć kapustę kiszoną. Są pyszne na ciepło i na zimno. Do zupy, same i z sosem czosnkowym. Na słodko i ostro. Na co dzień i od święta.
Trochę roboty, ale warto.

1 mała główka białej kapusty
2 cebule
100 g masła
10 szt suszonych grzybów
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz

180 ml mleka
300 g mąki
20 g świeżych drożdży (albo 1 opakowanie drożdży instant)
5 g cukru
2 żółtka
40 g masła

1 jajko
sezam lub gruboziarnista sól

Sposób przygotowania:

Grzyby wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Odstawiamy je na 1 - 2 godziny. Po tym czasie gotujemy ok 20 - 30 min. Grzyby odcedzamy i drobniutko kroimy, a wodę z grzybów zostawiamy.
Kapustę drobno szatkujemy, następnie dusimy na maśle. Po chwili podlewamy wodą, która została od grzybów ( jeśli jest za mało uzupełniamy zwykłą). Kapustę gotujemy do miękkości razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i grzyby podsmażamy na łyżce masła, a następnie dodajemy do miękkiej kapusty. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Mleko gotujemy. Mąkę zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy mikserem.
Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego ( ale nie gorącego) mleka i łyżeczką cukru - zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy mąka przestygnie dodajemy rozczyn z drożdży oraz resztę składników na ciasto. Wszystko dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto jest już jednolite, przykrywamy czystym ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Gotowe ciasto zagniatamy, odcinamy kawałek, rozwałkowujemy i wycinamy z ciasta kółka wielkości ok 10 cm. Nakładamy farsz, składamy na pół i sklejamy brzeg ciasta. Gotowe pierogi kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie pierogi smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy sezamem albo gruboziarnistą solą. Pozostawiamy na ok 15 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po czym pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza ok 30 min.

Brak komentarzy: