Już od dawna nosiłam się z zamiarem ugotowania zupy z soczewicy. O tym, że jest bardzo zdrowa wiedziałam, i że jest smaczna to nikomu nie trzeba mówić. W końcu nadszedł dzień i spreparowałam moją zupkę z dużą ilością pomidorów.
250 g czerwonej soczewicy,
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula,
3-4 duże ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów lub sosu pomidorowego
3 średnie pomidory
3 łyżki masła ( lub oliwy z oliwek)
liść laurowy, ziele angielskie
1 kostka wywaru z warzyw
sól,pieprz, oregano, tymianek, chili
sos sojowy
pietruszka do posypania.
Sposób przygotowania:
Soczewicę dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Nalać do garnka z soczewicą świeżej wody. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i włożyć do garnka z soczewicą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko gotować do miękkości. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do zupy.
Sos pomidorowy dodać do zupy. Wszystko razem jeszcze chwilę pogotować. Doprawić do smaku przyprawami i zmiksować na gęsty krem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać chwilę przed końcem gotowania. Natkę pietruszki opłukać i pokroić posypać dekoracyjnie zupę na talerzu.
Gorącą zupę podawać z chlebem lub z grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz