wtorek, 28 maja 2013

PLACEK PO WĘGIERSKU

1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
3 ząbek czosnku
1/2 papryki (czerwonej i zielonej)
1 szkl wywaru warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki Knorr)
1 łyżka mąki,
1 łyżka przecieru pomidorowego (lub 3 pomidory)
ok 1/2 kg ziemniaków
1 jajko
mąka pszenna
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wołowinę myjemy i  kroimy w kostkę. Następnie obtaczamy w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W drugim garnku rozgrzewamy oliwie i przesmażamy na niej obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Mięso dodajemy do cebuli dolewamy bulion i dusimy mięso przez ok 1h.

Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski. Po godzinie należy do mięsa dodać resztę warzyw oraz przecier pomidorowy ( lub obrane ze skórki drobniutko posiekane pomidory). Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ew sosem sojowym i dusimy kolejne 1/2 godziny.Sos można zagęścić mąką. W tym celu odlewamy troszkę sosu do kubeczka, mieszamy go z mąką tak by nie było grudek, a następnie łączymy z sosem węgierskim.
W trakcie, kiedy mięso się dusi, obieramy i ścieramy na drobnej tarce ziemniaki. Jeśli są wodniste, odlewamy z nich wodę. Następnie dodajemy jajko i kilka łyżek mąki oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie smażyć na oleju na złoty kolor.
Placek ziemniaczany polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką.

UWAGI! Do sosu świetnie pasuje marchewka i grzybki lub pieczarki ( warzywa te myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do sosu razem z papryką).

Brak komentarzy: